Garngraffiti: det flotte fænomen

Billede af Herbert Bieser / Pixabay

Garngraffiti, yarnbombing, guerillastrik eller gadestrik

Kært barn har mange navne! Trenden er en ny form for gadekunst, der i de seneste år er blevet mere og mere udbredt verden over. 

Her går hæklere og strikkere sammen om at udsmykke deres omgivelser med garnfyldte gelændre, broderede bænke eller andre farverige finurligheder.

Hvad er det helt præcist?

Har du også bemærket de garnbetrukne cykelstativer og regnbuetræer? Det er garn i alle former og farver, som bliver udstillet i bybilledet på de overflader garn kan påmonteres. Her er det oftest set på lygtepæle, træer og bænke, hvor der i flotte farver og mønstre er blevet kreeret flotte værker, der vil være at nyde i hverdagsbilledet.

Sort på hvidt kan garngraffiti ligesom alt andet graffiti være ulovligt. Det kan i virkeligheden blive kategoriseret som vandalisme, hvis der ikke er blevet givet tilladelse til at ændre på det offentlige rum. Men da skaderne kun efterlader farve og ingen smerte, er efterforskninger eller retsforfølgelser i denne situation ualmindelige.

Hvem fik ideén først?

I 2005 fandt en gæv garnelsker, Magda Sayeg fra USA, på at strikke en lille “sok” til dørhåndtaget i hendes butik. Det var nu ikke, fordi Magda synes, det var koldt at holde på, men for den morskab og festlighed den bragte med sig. Kunderne faldt hurtigt for den lille besynderlighed, og det har siden spredt sig og er med til at inspirere rigtig mange verden over.

Det er desværre ikke noget, vi ser meget af her i Danmark, men du kan være heldig at spotte en lygtepæl med bedstemorruder eller en skraldespand med sokker.

Billede af Denise Litchfield / Pixabay

Billede af Denise Litchfield / Pixabay

Men hvorfor er det så ikke over det hele?

Det er ikke bare at købe en dåse, kaste den i lommen og så ellers bemale en overflade i bybilledet. Til garngraffiti skal der både forberedende arbejde og andet til, så som at skulle bruge tid på at påmontere værkerne til de udvalgte steder.

Derudover, som tidligere nævnt, er det desværre også anset som vandalisme. Så det giver også en dæmper på, hvor mange der tør lægge sig på kanten af loven.

Tag det med hjem

Det er heldigvis ikke ulovligt at strikke strømper til dine bordben eller handsker til håndtagene i dit eget hjem. Så på denne måde har trenden stadig mulighed for at blomstre blot i vores egne huse frem for det offentlige rum.

Er du blevet helt hooked? Den 11. juni er den officielle Yarnbombing day, så pak dit garn, og gør dig klar til at farvelægge din by.

Har du set noget flot gadegraffiti? Del det med os ved at tagge #yarnblog i opslaget, vi er så nysgerrige på det, I er nysgerrige på!

Skriv et svar