Hvorfor YARNBOOK ikke bruger de gængse sværhedsgrader

Lad ikke sværhedsgrader afskrække dig fra opskrifterne

Vi er så ærgrede over, hver gang vi hører, at en strikker eller hækler bliver helt vilde med et design, men ikke tør eller har lyst til at kaste sig over det. Netop fordi opskriften fortæller dem, at den er for de øvede eller eksperterne. For hvornår er man let øvet? eller erfaren? eller ekspert?

At inddele opskrifter i sværhedsgrader er en rigtig fin og nem løsning til at vise, hvor på teknik og metode-skalaen, den ligger. Men det afskrækker desværre også bare mange fra at tage springet videre til svære opskrifter, fordi de når at tænke: er jeg god nok til den? Nej det er jeg nok ikke. Nej det tør jeg altså ikke! Et eller to sværhedsgrader op er altså for svært for mig. Det er jeg jo slet ikke god nok til! Jeg strikker bare det, jeg kender. Det er ikke alle, der har én mere erfaren ved siden af sig til at sige “selvfølgelig kan du lave den!”. Du skal selvfølgelig bare arbejder på det niveau, du har lyst til og er tryg ved. Men det skal ikke være som følge af, at en opskrift, har fortalt dig, at du ikke er god nok.

Der vil selvfølgelig altid være usagte sværhedsgrader inden for ethvert håndværk. Er du helt ny til enten at strikke eller hækle, så er det også rart at vide hvilke opskrifter, der vil være gode begynder projekter for dig.

5 splinternye kategorier

Her hos YARNBOOK er vi helt enige i, at der skal være en inddeling. Det skal bare ikke være i niveauer, der sætter dig i bås og fortæller dig, hvad du er i stand til at gøre/ikke gøre. Samtidigt skal én, der lige er begyndt at strikke eller hækle, kunne fortælles, om opskriften er en for dem eller ej. Det er en hårfin balance. Derfor har vi hos YARNBOOK besluttet os for at gøre op med de traditionelle sværhedsgrader for i stedet at give jer 5 helt nye definitioner.

Vi har taget os tiden til at kigge på de enkelte opskrifter, hvilke teknikker og metoder der bliver brugt i dem. Herudfra har vi udviklet 5 nye former for kategorier af sværhedsgrader. Disse baserer sig på hvilke teknikker, strukturer og metoder, der er brugt i opskriften, hvor mange af dem, der er til stede, og hvilket fokus opskriften kræver:

Kategori Knude – Er kategorien for dig, der bare gerne vil “binde knuder”. Det betyder, at vi har med en simpel opskrift at gøre uden en masse dikkedarer eller en opskrift, der ikke kræver det helt store fokus. Så er du lige begyndt på en ny tv-serie, så kan du sagtens stadig følge med i den her.

Kategori Uldnål – Her skal vi til at “hæfte ender”. Det betyder, at vi stadig er i en rolig kategori med 2-3 teknikker i hele opskriften, men ikke på samme tid. Så sidder du med vennerne eller i din strik-og-drik klub, så går denne kategori nok også!

Kategori Maskemarkør – Denne kategori er lidt mere teknisk, hvor du skal til at arbejde i diagrammer, noget mønster eller farveskift. Her kan maskemarkører gøre underværker for at holde overblikket. Så har du lyst til endnu flere sjove teknikker, men stadig ikke har lyst til at koncentrere dig om flere af dem samtidigt, så er denne kategori rigtig god for dig.

Kategori Målebånd – Nu skal der multitaskes! Her vil flere teknikker foregå på samme tid, dog med MAKS 4 ad gangen! Det kan også være, at du skal til at justere pasform en smule eller stoppe arbejdet, når du selv syntes den måler langt nok. Men tag det roligt og hold tungen lige i munden, så er det heller ikke farligere.

Kategori Garnnøgle – Så bevæger vi os ud i en Hunger Games zone. I denne kategori er der ingen regler, og alt er på spil! Vi tænker her, at denne kategori er som at give dig en garnnøgle og så se hvad, der sker. Opskrifterne i denne kategori består af alle mulige skøre og sjove teknikker og strukturer, der spænder sig fra tunesisk hækling til german twisted cast-on. Men frygt ej! Kender du ikke teknikkerne i forvejen, så findes der mange gode videoer på nettet. Det kunne også være, at du allerede kender basis-trinene, og nu bliver de bare sat sammen til en teknik med et flot navn.

Du kan finde mere om de enkelte kategorier her.

Vi håber, at de nye kategorier giver dig inspiration til at kaste dig ud i nye projekter, som du tidligere ville have valgt fra på grund af sværhedsgraden.

Rigtig god strikke og hækle lyst!

Skriv et svar